HomeJIJ-Centraal › EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Zoom:

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Doel:

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling om akelige ervaringen te verwerken. Het kan gaan om de herbeleving van angstaanjagende beelden, herinneringen en nachtmerries. Maar het kan ook gaan over reacties die te maken hebben met schrik en vermijding, angst ergens voor. ( pleinvrees (agorafobie), smetvrees, angst voor spinnen, of om enge ziektes te hebben, ( hypochondrie) enz.)


Werkwijze:

Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem in onze hersenen, duidelijke veranderingen in herinneringen aan een gebeurtenis veroorzaakt. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Het is alsof de heftige herinnering verbleekt, vergrijst, de angsten verminderen/verdwijnen.

EMDR is op dit moment de meest effectieve en de snelste behandeling van een traumatische gebeurtenis, angsten, fobieën en PTSS.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, ( je hoeft het dus niet precies allemaal te vertellen, terugdenken is voldoende!) inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving op te roepen en je voor de geest te halen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidend signaal o.a. door klikjes die je hoort door de koptelefoon, oogbewegingen en tikjes tegen de buitenkant van de knieën.

De EMDR procedure brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Dan verandert er wat in onze herinnering aan deze gebeurtenis.

EMDR zorgt ervoor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken, zonder dat je er zo heftig op reageert. Cliënten reageren heel verbaasd na een EMDR-behandeling vanwege verkrachting, overval, ongeluk: Ik kan het amper meer oproepen! Het lijkt wel alsof de herinnering verbleekt is!Contactpersoon:
Naam: Christa Timmermans-Koetsier
Telefoonnummer: 06 - 514 36 110
E-mail: christa1@jij-centraal.nl


Doelgroep


- Voor iedereen

Speciaal gericht op:
De volgende doelgroep (of -en):
- mensen met psychosociale problemen
Gegevens ingevoerd: 9-1-2013 14:12:42

Aangeboden door:

Logo

JIJ-Centraal


Bezoekadres: Sutton 15 Apeldoorn
Postadres: Sutton 15, 7327 AB Apeldoorn
Telefoonnummer: 055 - 366 95 30
Telefoonnummer: 06 - 514 36 110
Faxnummer: 055 - 844 09 70
E-mail: christa1@jij-centraal.nl
Website: www.jij-centraal.nl

Route / kaart:Organisatie Type
Hulp- en zorgverlening


Doelstelling of kernactiviteit:
JIJ-Centraal, praktijk voor integratieve therapie, counselling en coaching.


Soorten diensten of activiteiten:
Problemen, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken in ons leven. Vaak kun je ze zelf oplossen, maar soms gaan ze je draagkracht te boven. Je krijgt het gevoel vast te lopen. Je welzijn, je dagelijks functioneren en je relaties lijden eronder. Dan is het tijd om stil te staan bij jezelf. JIJ-Centraal geeft je de rust en de ruimte om (weer) tot groei te komen.


Contactpersoon:
Christa Timmermans-Koetsier
E-mail: christa1@jij-centraal.nl
Telefoonnummer: 06 - 514 36 110