Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomeVier L › Step Up! voor jongeren
Zoom:

Step Up! voor jongeren

Doel

Middels diverse diagnostische instrumenten en een beroepenoriëntatie in de praktijk, realiseren wij een persoonlijk en werk realistisch advies over het vervolg naar baan of opleiding voor een jongere (met contra-indicaties voor werk, opleiding en/of zorg).

Toelichting

Startsituatie

De jongere gaat niet (meer) naar school en vindt geen werk dan hem of haar blijvend motiveert.

Eindsituatie

De jongere heeft een helder beeld bij de vervolgstappen op het gebied van re-integratie en is gemotiveerd om met deze vervolgstappen aan de slag te gaan.

Het betreft een individueel traject.

Het Step Up! traject voorziet in diagnostische onderdelen (op het gebied van belastbaarheid, conditie, capaciteiten, ervaring en opleiding, leerbaarheid, motivatie, beroepeninteresse), een beroepen voorlichting en eigen onderzoek door de jongere, een beroepenoriëntatie middels één of meerdere snuffelstages en/ of een opleidingskeuze.

De verschillende onderdelen van het traject leiden gezamenlijk tot een profiel van de jongere. Belangrijk hierbij is niet alleen het verduidelijkte beeld dat de gemeente hiervan krijgt, maar ook de jongere zelf. Het opgestelde profiel leidt tot advisering van de vervolgstappen. De focus bij dit advies ligt op de kortste weg naar duurzame opleiding of arbeid. Wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, zal het advies ingaan op de begeleiding naar andere maatschappelijke organisaties als vervolgstap.

De beroepenoriëntatie is er op gericht om de jongeren een reëel beroepsbeeld te laten vormen. Er is aandacht voor de totale arbeidsmarkt (basiskennis en ‘leren werken’) en de jongere proeft aan de praktijk van één of twee beroepsrichtingen. Daarbij worden ook de contra-indicatoren opgesteld.

Opleidingsoriëntatie valt doorgaans na de beroepenoriëntatie. Tijdens de beroepenoriëntatie wordt duidelijk welke beroepen bij de jongere passen. We bekijken vervolgens samen wat er voor nodig is om dit beroep uit te kunnen oefenen. Beschikt de jongere over de benodigde kennis en vaardigheden? Is hij of zij al in het bezit van een startkwalificatie? Zo niet, dan is scholing een wenselijke vervolgstap. Samen met de jongere onderzoeken we wat de meest geschikte en passende opleiding is om het gewenste beroep uit te kunnen oefenen. We inventariseren en vergelijken gezamenlijk diverse opleidingsmogelijkheden. Tijdens deze oriëntatie wordt niet enkel gekeken naar opleidingsinstituut en opleidingsvorm, maar ook naar eventuele belemmerende factoren en de kansen op de arbeidsmarkt.


Doelgroep

  • van 16 tot en met 27 jaar


Gegevens ingevoerd: 6-8-2012 19:25:11

Vier L

Postadres:
Postbus 5053
5201 GB ‘s-Hertogenbosch

Telefoonnummer: 088-1184400

Telefoonnummer: 088-1184499

E-mailadres: info@vierl.nl

Website: www.vierl.nl


Doelstelling of kernactiviteit:
Re-integratie van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt

Belangrijkste doelgroepen:
Werklozen, Werknemers in de ziektewet Met werkloosheid bedreigden