Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomeImmigratie- en Naturalisatiedienst (IND). › Uitvoering van het vreemdelingenbeleid
Zoom:

Uitvoering van het vreemdelingenbeleid

Doel

Uitvoering van het vreemdelingenbeleid

Toelichting

De verantwoordelijkheid voor het vreemdelingenbeleid en de uitvoering daarvan ligt bij het ministerie van Justitie. De IND zorgt; namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie; voor de uitvoering van de kerntaken: reguliere toelating; naturalisatie; visa; asiel; vreemdelingentoezicht en grensbewaking.

Regulier verblijf

De meeste vreemdelingen komen niet als asielzoeker naar Nederland; maar bijvoorbeeld voor werk; studie; gezinshereniging of als au pair. We praten over regulier verblijf.

Veel vreemdelingen die in het kader van regulier verblijf naar Nederland willen komen; moeten eerst een verzoek indienen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) bij de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in het land van herkomst. Als op dit verzoek positief is beslist; mag de persoon in kwestie naar Nederland afreizen. Zodra hij in Nederland is; moet hij een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd (vvr-bep) aanvragen bij de vreemdelingendienst.

Visa

Vreemdelingen die voor een periode korter dan drie maanden; naar Nederland willen komen; hebben in de meeste gevallen een visum nodig. Dit hangt af van de nationaliteit. Het bureau Visadienst van de Immigratie- en Naturalisatiedienst behandelt; namens de minister van Buitenlandse Zaken de visumaanvragen voor bijvoorbeeld familiebezoek en vakantie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken behandelt visumaanvragen die betrekking hebben op onder meer zakenbezoek; congressen en deelname aan sportevenementen.

Vreemdelingentoezicht

De vreemdelingendienst van de politie is; onder verantwoordelijkheid van de IND; belast met het toezicht op in Nederland verblijvende vreemdelingen. Het accent ligt hierbij op het voorkomen van de aanwezigheid van illegale vreemdelingen; dat zijn vreemdelingen die geen recht hebben op verblijf in Nederland. Het toezicht wordt op twee manieren uitgeoefend: operationeel (op straat) en administratief; door het vergaren; bijhouden en controleren van gegevens.

Asiel

Een vreemdeling die meent dat hij bescherming nodig heeft tegen vervolging of andere onverantwoorde risico's bij terugkeer naar het land van herkomst kan een asielaanvraag indienen. Een vreemdeling die een asielaanvraag heeft ingediend; is een asielzoeker. Indien een asielaanvraag wordt ingewilligd; dan krijgt de asielzoeker een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd (vva-bep); met andere woorden hij krijgt asiel.

Naturalisatie

Iedereen die minstens vijf jaar legaal in Nederland verblijft en voldoende is ingeburgerd; kan een verzoek indienen om Nederlander te worden. Dit heet een verzoek tot naturalisatie en is geregeld in de Rijkswet op het Nederlanderschap. Het verzoek moet worden ingediend bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar de aanvrager woont.


Contactpersoon

Naam: IND
Telefoonnummer: 0900-1234561


Doelgroep

  • vanaf 12 jaar


Laatste wijziging: 7-12-2006 12:27:02

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Postadres:
Postbus 3211
2500 GC Rijswijk

Telefoonnummer: 0900-1234561

Website: www.ind.nl


Doelstelling of kernactiviteit:
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND); onderdeel van het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid.

Belangrijkste doelgroepen:
Vreemdelingen