Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomeJeugdbescherming West › Jeugdreclassering
Zoom:

Jeugdreclassering

Doel

Hulp en begeleiding na het plegen van strafbare feiten

Toelichting

Als je iets strafbaars hebt gedaan en je bent opgepakt door de politie, dan kan het zijn dat je bij de kinderrechter moet komen. De kinderrechter kan een straf opleggen. Dit kan een boete, een taakstraf of jeugddetentie zijn. Daarnaast kan je ook begeleiding van de Jeugdreclassering opgelegd krijgen. Dit is een afdeling van Jeugdbescherming west.

De Jeugdreclasseringswerker bespreekt met jou en je ouders hoe jouw situatie is. Soms praat hij ook met een leraar van school, met de wijkagent met of met andere mensen uit jouw omgeving om van hen te horen hoe het met je gaat. De begeleider, jij en je ouders maken samen afspraken. Het doel is om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw strafbare feiten pleegt. Zo kan hij je aanmelden voor een behandeling of een training, je helpen bij het vinden van een opleiding of baan of het regelen van je geldzaken.

Wij verwachten van jou dat jij je houdt aan deze afspraken of 'aanwijzingen'. De begeleider controleert dit en hij kan je ouder(s) of anderen uit jouw omgeving vragen hierbij te helpen. Houd jij je niet aan de afspraken? Dan moet de begeleider dit melden aan de Officier van Justitie. Deze beslist of jij opnieuw bij de kinderrechter moet verschijnen.

Tijdens en aan het eind van de begeleiding maakt de begeleider een rapport. Hierin staat precies hoe het met je is gegaan, of jij je aan de afspraken hebt gehouden en welke stappen je hebt gezet. Deze rapporten kunnen ook gebruikt worden om de kinderrechter te informeren wanneer je voor de kinderrechter moet verschijnen.

Intensieve Trajectbegeleiding

De kinderrechter kan ook besluiten om jou extra intensief te laten begeleiden door de Jeugdreclassering. Hiervoor kan hij kiezen uit 2 soorten begeleiding:

1. Harde kern

Dit is een alternatief voor een gevangenisstraf. Een strakke structuur en veel controle zijn daarbij erg belangrijk. Samen met je ouders en begeleider stel je een contract op en een weekschema. Om opnieuw vastzitten te voorkomen, moet jij je strikt aan alle afspraken houden.

2. CRIEM

CRIEM staat voor Criminaliteit in Relatie tot Integratie van Etnische Minderheden. Als je uit een gezin komt dat van oorsprong niet Nederlands is, kan het lastig zijn om de regels en gewoonten in Nederland te combineren met die van je eigen gezin. De CRIEM begeleider helpt jou en je ouder(s) om een betere verbinding te maken tussen jou, je gezin en de regels en gewoonten in de Nederlandse samenleving.

Elektronische Controle

De kinderrechter kan bepalen dat Elektronische Controle (EC) moet worden ingezet om goed te controleren of jij je houdt aan de voorwaarden die de rechter bij schorsing of bij zitting heeft opgelegd. EC is een controlemiddel, geen straf. De kinderrechter zal hiervoor kiezen als hij denkt dat de enkelband jou helpt de regels die zijn opgesteld na te kunnen komen. Als je bijvoorbeeld heel vergeetachtig bent of snel bent afgeleid, dan helpt het dragen van een enkelband om op tijd naar huis te gaan. Ook kan de kinderrechter voor EC kiezen als je ouders of verzorgers bijvoorbeeld door hun werk jou niet altijd direct na school kunnen controleren.


Locatie (-s) waar u terecht kunt:

Regio Zuid-Holland Noord
Bezoekadres: Schuttersveld 32
Postadres: Schuttersveld 32, 2316 ZD Leiden
Telnr.: 071 5239740

Route / kaart




Regio Zuid-Holland Midden
Bezoekadres: Crabethpark 24
Postadres: Crabethpark 24, 2801 AP Gouda
Telnr.: 0182 541717
Faxnr.: 0182 688162

Route / kaart




Regio Zuid-Holland Zuid
Bezoekadres: Johan de Wittstraat 40b
Postadres: Johan de Wittstraat 40b, 3311 KJ Dordrecht
Telnr.: 078 6334700

Route / kaart




Regio Haaglanden
Bezoekadres: Neherkade 3054
Postadres: Neherkade 3054, 2521 VX Den Haag
Telnr.: 070 3082999

Route / kaart




Regio Zeeland
Bezoekadres: Roozenburglaan 89
Postadres: Postbus 62, 4330 AB Middelburg
Telnr.: 0118 - 677 600

Route / kaart




Doelgroep

  • van 12 tot en met 18 jaar


Laatste wijziging: 16-11-2021 14:46:02

Jeugdbescherming West

Bezoekadres:
Neherkade 3054
Den Haag

Postadres:
Neherkade 3054
2521 VX Den Haag

Telefoonnummer: 070-3082999

E-mailadres: info@jeugdbeschermingwest.nl

Website: www.jeugdbeschermingwest.nl


Route / kaart:


Doelstelling of kernactiviteit:
Wij komen in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd wordt en speciale expertise nodig is.