Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomePolitie - Landelijke informatie › Vrijwillige politie
Zoom:

Vrijwillige politie

Doel

Veel mensen weten het niet eens, maar ook bij de politie vind je een flink aantal vrijwilligers. Allemaal mannen en vrouwen, die een gewone baan hebben, of het huishouden runnen, maar daarnaast tijd over hebben die ze zinvol willen besteden. En dat kan bij de politie. Want vrijwilligers zijn er nooit teveel. In veel korpsen zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom.

Toelichting

Politiewerk is in steeds wisselende situaties omgaan met verschillende gedachten, verwachtingen en emoties van mensen. Politiewerk is mensenwerk, dat samen met beroepscollega’s wordt uitvoert. Zowel lopend als fietsend, of rijdend in de surveillanceauto, houden ze alles en iedereen in de gaten. Ze zijn het aanspreekpunt op straat. Dreigt iemand de regels te overtreden, dan zijn ze er om alles in goede banen te leiden. Dat betekent voornamelijk rustig, effectief en met overtuigingskracht optreden. De vrijwilligers worden soms ingezet bij speciale activiteiten, zoals alcoholcontroles, maar ook bij grootschalig optreden zoals sportevenementen, Koninginnedag, kermissen etc. Maar ook andere werkzaamheden, zoals het opnemen van een aangifte en het insluiten van verdachten, behoren tot de taak. Een politievrijwilliger wordt niet ingezet bij risicovolle situaties. Ze dragen geen vuurwapen, maar zijn wel opgeleid om handboeien, de wapenstok en pepperspray te gebruiken, als dat nodig is.

Meer informatie




Contactpersoon

Naam: Politie
Telefoonnummer: 0900-8844 (lokaal tarief)


Doelgroep

  • van 18 tot en met 55 jaar


Laatste wijziging: 04-12-2023 15:04:20

Politie - Landelijke informatie

Telefoonnummer: 0900-8844

Website: www.politie.nl/


Doelstelling of kernactiviteit:
De taken van de politie staan beschreven in de Politiewet. De kernopdracht aan de politie is terug te vinden in de Politiewet 1993. Daarin staat dat de politie tot taak heeft 'om in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven'.