Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomeReclassering Nederland › Advies & Diagnose
Zoom:

Advies & Diagnose

Doel

Door middel van advies en diagnose kunnen de juiste interventies worden ingezet. Een goed onderbouwd advies leidt tot effectieve en efficiënte sanctietoepassing die zo veel mogelijk bijdraagt aan gedragsverandering van de delictpleger en het voorkomen recidive.

Toelichting

Veiligheid begint bij de inschatting van risico’s op recidive en op schade voor de samenleving. Deze inschatting vormt de onderbouwing van het advies dat de reclassering het Openbaar ministerie, de Rechterlijke Macht of Dienst Justitiële Inrichtingen geeft over wat er moet gebeuren om een dader niet in herhaling te laten vallen. Een advies is altijd gebaseerd op diagnose.

Vroeghulp:

Vroeghulp is het afleggen van een bezoek door de reclassering aan een verdachte op het politiebureau als iemand langer dan 6 uur vast zit of bij voorgeleiding aan de rechter-commissaris. De politie meldt bij de reclassering de aanhouding van een verdachte. Het is de eerste bemoeienis van de reclassering bij het justitiële proces.

Vroeghulpinterventie:

De reclassering voert één of meerdere gesprekken met de verdachte op het politiebureau. Er worden eenduidige, concrete afspraken met de verdachte gemaakt over de start van een reclasseringstoezicht. De reclassering adviseert en rapporteert de rechtelijke macht hierover. Daar kunnen ook andere instanties bij betrokken worden, zoals bijvoorbeeld RIAGG of Forensisch Psychiatrische Dienst.

Reclasseringadvies:

Het reclasseringsadvies geeft advies over noodzakelijke interventies. Het is gebaseerd op het diagnose-instrument RISc, soms ook Static 99, eventueel aangevuld met verdiepingsdiagnostiek. Het geeft een inschatting van recidiverisico, risico op schade en responsiviteit. Het wordt ingezet bij een gemiddeld of hoog risico op recidive en als een plan van aanpak geïndiceerd moet worden.

Reclasseringsadvies (beknopt):

Het reclasseringsadvies (beknopt) geeft een snelle, korte screening van risico's en (on)mogelijkheden voor beïnvloeding. Het is gebaseerd op het diagnose-instrument QuickScan. Het wordt ingezet bij een laag risico op recidive, bij weinig tijd en als er geen interventies geïndiceerd hoeven te worden.

Reclasseringsadvies (beknopt) zonder diagnose-instrument:

Het reclasseringsadvies (beknopt) zonder diagnose-instrument wordt gegeven wanneer er onvoldoende tijd voor een QuickScan is en bij deeladvies PP/ ET. Ook wordt dit gegeven als er - gezien de vraagstelling - geen diagnostisch instrument nodig is.


Locatie (-s) waar u terecht kunt:

Regiokantoor Zuid
Bezoekadres: Eekbrouwersweg 6
Postadres: Postbus 1200, 6040 KE Roemond
Telnr.: 088-80 41501

Route / kaart




Regiokantoor Zuid-West
Bezoekadres: Marconistraat 2
Postadres: Postbus 25208, 3001 HE Rotterdam
Telnr.: 088-80 41302

Route / kaart




Regiokantoor Midden-Noord
Bezoekadres: Vivaldiplantsoen 200
Postadres: Postbus 130, 3500 AC Utrecht
Telnr.: 088-80 41101

Route / kaart




Regiokantoor Noord-West
Bezoekadres: Wibautstraat 12
Postadres: Postbus 93127, 1090 BC Amsterdam
Telnr.: 088-80 41200

Route / kaart




Regiokantoor Oost
Bezoekadres: Nieuwe Oeverstraat 65
Postadres: Postbus 1054, 6801 BB Arnhem
Telnr.: 088-80 41401

Route / kaart




Doelgroep

  • vanaf 18 jaar


Laatste wijziging: 8-2-2017 16:48:43

Reclassering Nederland

Bezoekadres:
Vivaldiplantsoen 100-200
Utrecht

Postadres:
Postbus 8215
3503 RE Utrecht

Telefoonnummer: 088-8041000

Telefoonnummer: 030 232 49 50

E-mailadres: Info@reclassering.nl

Website: www.reclassering.nl


Route / kaart:


Doelstelling of kernactiviteit:
Een veiliger samenleving. Dat wil elk weldenkend mens. Reclassering Nederland maakt daar werk van. Letterlijk en figuurlijk. Daders en verdachten reclasseren is risico’s inschatten, oplossingen aanreiken, ingrijpen. Niet op goed geluk, wel met uitgekiende methodes. Met scherpe diagnoses en rake adviezen. Met adequate begeleiding en effectieve trainingen. Ook gerichte controle, modern toezicht en noodzakelijke werkstraffen horen daar bij.Voorkomen en verminderen van crimineel gedrag. Dat is wat Reclassering Nederland bijdraagt aan een veiliger samenleving.

Belangrijkste doelgroepen:
Verdachten van strafbare feiten en daders door justitie veroordeeld.