Iedereen die zich zorgen maakt over een kind en denkt aan kindermishandeling kan dit melden bij Veilig Thuis. Kinderen en jongeren kunnen ook over hun eigen situatie bellen naar Veilig Thuis.
Een maatschappelijk werker of een vertrouwensarts zal samen met u een inschatting maken van de zorgen en bespreken of een Veilig Thuis onderzoek nodig is.
Werkwijze:
Wanneer doet Veilig Thuis onderzoek?
Wanneer uw zorgen te groot zijn of wanneer u zelf het kind en het gezin niet kunt helpen, zal het AMK een onderzoek starten naar aard en ernst van de mishandeling.
Wat gebeurt er bij een Veilig Thuis onderzoek?
Veilig Thuis gaat na of het kind inderdaad verwaarloosd, mishandeld of misbruikt wordt. Daartoe gaat Veilig Thuis in gesprek met het kind, de ouders en met mensen in de omgeving van het kind, die betrouwbare informatie kunnen verstrekken. Zo wordt er overlegd met de huisarts, het consultatiebureau, de school en met andere beroepskrachten die contact hebben met het gezin. Beroepskrachten hebben het recht om - zonodig zonder toestemming van hun patiënt of cliënt - informatie aan Veilig Thuis te verstrekken, ook wanneer zij een beroepsgeheim hebben.
Op grond van deze informatie vormt Veilig Thuis zich een oordeel over de situatie en neemt een besluit over het vervolgtraject dat ingezet moet worden. Daarbij zijn er de volgende mogelijkheden:
* Hulpverlening: het overdragen van het gezin naar een of meerdere vormen van hulpverlening of behandeling.
* Bescherming: het overdragen van het gezin aan de Raad voor de Kinderbescherming om aan de kinderechter een verzoek voor te leggen voor het treffen van een kinderbeschermingsmaatregel.
* Strafrechtelijke vervolging: het doen van aangifte bij de politie indien de veiligheid van het kind of de ernst van de gemelde feiten daar aanleiding toe geeft.
Veilig Thuis probeert in de meeste gevallen samen met de ouders geschikte hulp te vinden. Wanneer de hulp voor ouders en kind(eren) op gang is gebracht, draagt Veilig Thuis het over aan de betreffende hulpverleningsinstantie en sluit af. Na de onderzoeksfase brengt Veilig Thuis u op de hoogte of ouders en kind hulp krijgen. U krijgt geen inhoudelijke informatie van het onderzoek, tenzij u wordt ingeschakeld bij de verdere hulpverlening.
Speciaal gericht op:
De volgende doelgroep (of -en): - kinderen - jongeren
Bij Jeugd & opvoeding, - in de categorie "Informatie en advies", bij "Overige diensten" - in de categorie "Justitie", bij "Juridisch advies" en "Veilig thuis" - in de categorie "Voor ouders", bij "Gezinsondersteuning" Bij Zorg & wonen, - in de categorie "Informatie en advies", bij "Juridisch advies" en "Onderzoek en advies" - in de categorie "Veilig thuis", bij "Juridisch advies" en "Veilig thuis"
Gegevens ingevoerd: 25-2-2013 13:44:17 Laatste wijziging: 26-10-2021 09:41:08
Doelstelling of kernactiviteit: Veilig Thuis is er voor advies, hulp en ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling.
Belangrijkste doelgroepen: Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.
Soorten diensten of activiteiten: Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u hulp zoekt, als u zich zorgen maakt over iemand anders of als professional. Of u nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap.