Logo digitale-sociale-kaart.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo voorzieningen.nl
HomeVier L › Sociale Activering Plus!
Zoom:

Sociale Activering Plus!

Doel

Het doel van het traject is enerzijds het taalniveau van de cliënt te verhogen, anderzijds de doorstroming naar een individueel sociaal activeringstraject dan wel bemiddelingstraject mogelijk te maken.

Toelichting

Startsituatie

Het traject Sociale Activering Plus! is bestemd voor:

* Een niet inburgeringsplichtige cliënt, die de Nederlandse taal onvoldoende beheerst om te kunnen starten met een individueel sociaal activeringstraject dan wel een bemiddelingstraject.

* Een inburgeraar: in dit geval krijgt het traject een duaal karakter. De cliënt stroomt in na (minimaal) één maand inburgeringscholing.

Eindsituatie

De cliënt is gestimuleerd in het toepassen van de Nederlandse taal. De re-integratieadviseur heeft inzicht in het taalniveau van de cliënt en stelt een individueel plan voor een vervolgtraject op.

Groepsgrootte en instroommoment

Minimaal 6 personen - maximaal 10 personen.Tussentijds instromen: iedere 3 weken in week 1 van de cyclus (max. 8 personen).

Het traject Sociale Activering Plus! is een voortraject op sociale activering en/of bemiddeling. Wanneer sociale activering niet mogelijk is omdat de taalachterstand te groot is, wordt de cliënt door middel van dit traject gestimuleerd om de Nederlandse taal te spreken en te ontwikkelen. Het traject bestaat uit een aantal werkgerelateerde activiteiten en conversatiebijeenkomsten.

Gestart wordt met een intake, waarbij de re-integratieadviseur tracht een zo volledig mogelijk beeld te vormen van de cliënt. Het gaat niet alleen om het bepalen van het taalniveau maar ook om de beeldvorming rond de persoonlijke situatie van de cliënt. Wat zijn de competenties, vaardigheden, belemmeringen, opleiding, werkervaring en wensen.

Via groepsgewijze activiteiten wordt de cliënt gestimuleerd om actief de Nederlandse taal in praktijk te brengen. Er wordt gewerkt volgens een drie wekelijkse cyclus, die zes keer wordt herhaald.

Werkgerelateerde onderwerpen staan tijdens het traject centraal. Door middel van actieve werkvormen zoals rollenspelen, discussies, groepsopdrachten en spellen wordt de groepsdynamiek bewerkstelligd. De trainer van Vier L regisseert het groepsproces, waarbij kandidaten elkaar helpen, stimuleren en steunen. De manier van trainen is niet schools maar gebaseerd op gelijkwaardigheid


Doelgroep

  • van 16 tot en met 65 jaar


Gegevens ingevoerd: 6-8-2012 20:17:56

Vier L

Postadres:
Postbus 5053
5201 GB ‘s-Hertogenbosch

Telefoonnummer: 088-1184400

Telefoonnummer: 088-1184499

E-mailadres: info@vierl.nl

Website: www.vierl.nl


Doelstelling of kernactiviteit:
Re-integratie van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt

Belangrijkste doelgroepen:
Werklozen, Werknemers in de ziektewet Met werkloosheid bedreigden